Jive, social collaboration software

Onder de motorkap: Jive

Het aanbod aan interne social media-platformen is momenteel enorm en het overzicht is ver te zoeken. Bovendien is het onmogelijk om één platform als beste aan te wijzen. Of een platform voldoet hangt sterk af van de doelen en wensen van de organisatie. Dat maakt dat de uitkomst nooit vooraf vaststaat als we gevraagd worden om platformen te selecteren voor organisaties.

We kunnen je in deze blog dus ook niet vertellen welk platform het beste is. Wat we wel kunnen doen is meer inzicht geven in wat er zoal te vinden is. Dit keer richten we ons op het grote maar in Nederland nog relatief onbekende Jive.

Over Jive

Via een van onze klanten kwamen we recent in aanraking met Jive. Jive is internationaal een grote naam op het gebied van social business, met klanten als T-Mobile America, HP, Thomson Reuters, Starbucks en Volkswagen. Dat beperkt zich overigens niet alleen tot interne social. T-Mobile heeft bijvoorbeeld een externe community voor het delen van kennis en oplossingen met en door klanten die draait op Jive.

Ondanks het feit dat Jive een grote naam is, horen we deze maar weinig in ons land. In onze benchmark naar interne social media heeft geen van de deelnemers aangegeven Jive te gebruiken. Als het aan Jive ligt, komt daar binnenkort verandering in: het bedrijf heeft sinds vorig jaar ook een kantoor in Nederland. Daarom is dit een goed moment om het platform nader te bekijken. We spraken met Pieter Berendsen, salesmanager bij Jive, en hebben eens goed onder de motorkap mogen kijken.

Jive lijkt in eerste instantie op bekende microblogtools zoals Yammer. Het platform heeft dan ook alle functies die je van zo’n platform zou verwachten, zoals het uploaden van documenten en foto’s, het schrijven van korte berichten, het taggen van collega’s. Maar Jive is veel meer dan dat, het is een compleet sociaal intranet met veel integratiemogelijkheden. Dit laatste is een punt waarop Jive zich sterk onderscheidt van de meeste andere platformen.

Werking

Jive wil niet de functies van bestaande systemen vervangen of simpelweg naast andere systemen bestaan, maar is de sociale laag over de tools die al in je organisatie worden gebruikt. Veel standaard integratiemogelijkheden zijn daarvoor aanwezig met systemen als SAP, SharePoint, Cisco, Outlook, Evernote en Office. Gebruik je bijvoorbeeld Word voor het maken van documenten, dan zul je je tekstdocumenten gewoon daarmee blijven schrijven. Naast je Word-document zie je dan een Jive-scherm waarin je met collega’s kunt samenwerken aan en overleggen over dat specifieke document. De adoptiecurve zal hierdoor versnellen.

Jive is gebouwd om drie pijlers: peoplecontent en places. People betekent profielen, die deels automatisch gevuld kunnen worden door te koppelen met interne systemen of met LinkedIn. Net als op LinkedIn kun je bovendien aanbevelingen schrijven voor je collega’s. Het vinden van mensen met de juiste kennis – een uitdaging voor veel organisaties – kan hierdoor worden verbeterd.

Content kun je binnen Jive zelf creëren: je kunt documenten uploaden naar en bewerken in het platform of toevoegen via een koppeling met je bestaande document management-systeem zoals SharePoint.

Places is hoe de content en de mensen worden georganiseerd. Deze zijn er in drie smaken: sites die direct gerelateerd zijn aan een bepaalde afdeling (zoals een site voor HR), groepen voor meer ad hoc samenwerking over afdelingsgrenzen heen (waarin ook externen uitgenodigd kunnen worden) en projectsites met diverse projectmanagement-tools.

Onderscheidende kenmerken

De zeer uitgebreide integratiemogelijkheden met andere systemen zijn onderscheidend ten opzichte van de meeste andere interne sociale platformen. Daarnaast valt de tooling voor het meten en monitoren van het sociale intranet op. Dit onderdeel wordt vaak vergeten of is bij veel platformen zeer beperkt. Dit terwijl je eigenlijk altijd wil kunnen meten in hoeverre je interne platform bijdraagt aan het behalen van je doelen. Als je dat niet weet, weet je immers ook niet waar je op moet sturen.

Jive geeft bijvoorbeeld inzicht in wat voor content wordt gecreëerd, maar ook wat de impact is van die content. Hoeveel is een artikel gelezen, geliked, gedeeld, voorzien van een reactie en met welk sentiment? Verder kan Jive je vertellen hoeveel mensen actief zijn op je platform en welke afdelingen voor(op)lopen met het gebruik van Jive en welke juist achterblijven. Aan deze tooling zit overigens wel een extra prijskaartje.

Pakketten en kosten

Jive wordt op diverse manieren aangeboden. Je krijgt de meeste vrijheid wanneer je het intern host of kiest voor een private cloud-oplossing. Op deze manier kun je bijvoorbeeld aan het uiterlijk en de werking van het platform sleutelen. Bij een public cloud-versie krijg je het product in de standaardvorm, met beperktere aanpassingsmogelijkheden.

Jive is zeker niet het goedkoopste sociale platform dat je kunt vinden. Het goedkoopste pakket, Essentials, kost twaalf dollar per gebruiker per maand. Wil je echter daadwerkelijk met bestaande systemen integreren, bijvoorbeeld met Outlook of Office, dan heb je Essentials+ nodig voor achttien dollar per gebruiker. Om te kunnen integreren met SharePoint en Lync heb je de Enterprise-versie nodig, waarvan de prijs niet vaststaat.

Extra features, zoals de uitgebreide analysetool en gamification-ondersteuning, zijn tegen een meerprijs voor alle pakketten beschikbaar.

In het kort

Jive is een sociaal intranet dat op het eerste gezicht wellicht geen goede indruk op je achterlaat, doordat het out-of-the-box, naar onze mening, geen heel mooi platform is. Daarnaast is het prijzig als je het vergelijkt met interne sociale platformen als Yammer. Laat dat geen reden zijn om Jive niet als een serieuze kandidaat te zien, want de tweede indruk kan je verrassen. Jive heeft een featurepakket dat aanzienlijk uitgebreider is dan dat van de meeste andere platformen. Met name de integratiemogelijkheden met andere systemen vallen op een positieve manier op, net als de analysetooling.


Ook namen we een kijkje onder de motorkappen van Iris Intranet, Viadesk, a&m impact, Valo Intranet en Speakap.