Adoptie

Hoe krijg ik mijn collega's actief?

Interne digitale platformen kunnen geen impact hebben als ze niet gebruikt worden. Gebruik is alleen niet vanzelfsprekend. Weer een systeem, het is al zo druk… er is altijd wel een reden om niet mee te doen.

Of: na een enthousiaste lancering schieten de interne community’s als paddenstoelen uit de grond. Een groep voor de afdeling Inkoop, elke locatie een eigen groep, alle wielerfanaten bij elkaar, een lief-en-leed-community… na een tijdje blijven alleen de die hards over. En lijken efficiënter werken, kennis delen en slimmer samenwerken verder weg dan ooit. Wel activatie, geen adoptie.

Duurzame inbedding van een sociaal intranet of digitale werkplek begint met de inbedding in processen en het dagelijks werk. Een handleiding of ‘knoppentraining’ met functionele uitleg is voor gedragsverandering helaas niet genoeg.

Wij begeleiden jouw medewerkers met de toepassing van het digitale platform in hun werk. Op basis van wetenschappelijke onderzoek en onze jarenlange ervaring bij meer dan 150 klanten zorgen we dat jouw platform een succes wordt.

Adoptiestrategie

Hoe realiseer je impact met een intern platform? Wie heb je daarvoor nodig en hoe krijg je ze actief?

Een adoptiestrategie wordt opgezet op basis van doelen en doelgroepen. Bepaal welke activiteiten nodig zijn en wanneer deze ondernomen worden. Deze sluiten aan bij het werk en bij het merk.

Alleen hulp bij het opstellen van de strategie en zelf uitvoeren? Geen probleem. Extra handjes rondom de livegang van het platform? Ook daar zijn we voor.

Governance en beheer

Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Maak duidelijke afspraken over technisch, functioneel en inhoudelijk beheer van het interne platform en leg dit formeel vast in werkafspraken en functieomschrijvingen.

In een workshop met alle betrokkenen werken we samen de governance- en beheerstructuur van het interne digitale platform uit tot een overzichtelijk organogram.

Communitymanagement

Hoe weet je zeker dat activiteit op het platform bijdraagt aan de organisatie?

Een communitymanager zorgt ervoor dat collega's en externe betrokkenen daadwerkelijk gebruikmaken van het platform op een manier die bijdraagt aan de doelen van de organisatie door gesprekken te starten, sturen en in goede banen te leiden.

Een tijdelijke communitymanager of een (incompany) training communitymanagement? We hebben alle expertise in huis.

Opdrachtgevers

Deze organisaties hebben we ondersteund bij de adoptie van hun sociaal intranet, digitale werkplek of communicatie- en interactieplatform.

Beproefde methodiek met wetenschappelijke onderbouwing

Adoptie gaat over gedragsverandering. Ontkokering, kennis delen, een nieuwe manier van (samen)werken: blijkbaar gebeurt het nu niet of nog onvoldoende. Een sociaal platform alleen gaat daar geen verandering in brengen.

Op basis van inzichten uit de gedragspsychologie gecombineerd met eigen onderzoek in samenwerking met de Universiteit Twente en Involve en onze ervaring vanuit de praktijk hebben we een – inmiddels – beproefde methodiek ontwikkeld voor de adoptie van interne digitale platformen. Op onze blog publiceren we er regelmatig over.

Blogs & onderzoek

Lees verder over adoptiefactoren, activatiestrategieën en tips voor communitymanagers.