Social platform Viadesk

Onder de motorkap: Viadesk

Het kiezen van een sociaal intranet of intern sociaal platform is niet eenvoudig. Meer dan een kwestie van goed of slecht, is het weten wat het beste past bij de behoeftes van je organisatie. Om je op weg te helpen zetten we af en toe een platform in de spotlights. Deze keer: Viadesk.

Viadesk begon al in 1999 met de bouw van intranetten. Door de jaren heen is hun product gegroeid van statisch intranet, naar sociaal intranet/digitale werkplek. Hun platform wordt onder andere gebruikt bij de Gemeente Amsterdam, GGD Zuid-Limburg en Veiligheidsregio Zeeland.

Een extra blik waard

Op het eerste gezicht valt Viadesk niet op, het volgt de bekende conventies van een sociaal intranet: gebruikers organiseren zich zelfstandig in groepen voor kennisdeling of samenwerking en kunnen eenvoudig berichten plaatsen, op elkaar reageren en documenten delen. Vanaf begin mei 2017 biedt Viadesk een nieuwe nieuws-module. Het decentraal gepubliceerde nieuws is nu terug te vinden op één centrale plek. Op deze manier kunnen gebruikers het organisatienieuws makkelijk terug vinden en communicatieadviseurs kunnen makkelijk samenwerken aan nieuwsartikelen. Het platform laat zich goed koppelen met diverse systemen zoals SharePoint en Topdesk. Absoluut een vereiste voor een modern platform; er is voor organisaties veel meerwaarde te halen uit het centraal ontsluiten van werkprocessen.

Kijk je iets verder, dan heeft Viadesk een aantal geavanceerde functionaliteiten die het doen opvallen. Zo is het mogelijk om documentworkflows in te richten. Een andere mooie functionaliteit is dat thema’s gekoppeld kunnen worden aan een groep. Dit kan bijvoorbeeld als volgt werken: Communitymanagers zouden hun eigen groep kunnen koppelen aan het thema durftevragen. Elke keer dat iemand een vraag stelt over dat thema, worden automatisch alle gebruikers genotificeerd die dit thema als expertise in hun profiel hebben toegevoegd. Vragen kunnen bovendien als “beantwoord” worden gemarkeerd, waardoor het vinden van antwoorden bij reeds gestelde vragen efficiënter is.

Notificaties

De leden van de groep kunnen desgewenst een notificatie krijgen bij het ontvangen van ieder bericht, waardoor ze sneller vragen kunnen beantwoorden, ongeacht waar ze geplaatst worden. Er zijn vrij veel opties beschikbaar voor het ontvangen van notificaties, zo kunnen gebruikers er ook voor kiezen om maximaal 1x per dagdeel een notificatie te ontvangen. Dit voorkomt dat gebruikers overladen worden met meldingen, een uitdaging waar we klanten regelmatig over horen. Omdat er een app beschikbaar is, zijn notificaties ook mobiel te ontvangen.

Viadesk is een kant-en-klaar platform dat qua uiterlijk beperkt aan de eigen wensen is aan te passen, maar qua inrichting wel veel opties heeft. Opvallend is dat pagina’s en groepen volledig aan de voorkant van de pagina’s zijn aan te passen. Het verplaatsen van modules is een eenvoudige kwestie van klikken en slepen en het toevoegen van een nieuwe module – bijvoorbeeld een takenlijst – gebeurt met enkele simpele klikken. Een gebruiker of beheerder van Viadesk ziet in principe nooit een CMS.

In het kort

Viadesk is een gebruiksvriendelijk, flexibel en volwassen sociaal intranet/digitale werkplek. Het ziet er professioneel, goed en verzorgd uit. Misschien niet het meest flitsende platform om te zien, maar dat is ook een kwestie van smaak. Voor veel organisaties die op zoek zijn naar een nieuw platform, is Viadesk zeker een platform om eens goed naar te kijken.


Eerder namen we een kijkje onder de motorkap van Iris intranet en Jive. Meer weten over beschikbare platformen en hun mogelijkheden? Of benieuwd naar welk platform in uw organisatie het beste schikt? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder in het maken van de juiste platformkeuze.