Onder de motorkap bij sociaal intranet a&m impact

Onder de motorkap: a&m impact

Er zijn tal van aanbieders van interne sociale platformen en het aanbod groeit nog steeds. We houden het nauwlettend in de gaten, omdat we onze opdrachtgevers ondersteunen bij het selecteren van een sociaal intranet of andere interne sociale platform dat het best aansluit op de wensen. Af en toe geven we een wat uitgebreidere blik op een platform. Dit keer: a&m impact uit Doetinchem.

De eerste opdrachtgever van Arno ten Hagen en zijn zus Marij (vandaar de naam a&m) was een zorginstelling in de gehandicaptenzorg. Ruim 19 jaar later zijn de meeste opdrachtgevers van het internetbedrijf nog steeds zorginstellingen. Hoewel a&m impact al zeer lang websites en intranetten maakt, is hun social intranet met drie jaar relatief nieuw.

Standaardoplossing met mogelijkheden tot aanpassen

Het social intranet van a&m impact is een standaardoplossing die aansluit bij de trend dat organisaties steeds minder op maatwerk zitten te wachten.

Het sociale intranet is op veel fronten zeer vergelijkbaar met andere Nederlandse intranetten: geen uitgebreid documentmanagementsysteem, maar wel de mogelijkheid om met andere systemen – zoals Office 365 – te koppelen. De homepage kan zich aanpassen aan iemands functie en heeft een tijdlijn, nieuws en belangrijke links. Ook biedt het platform de mogelijkheid om in open, besloten en geheime groepen te werken. Het platform van a&m impact is op het eerste gezicht dus precies wat je van een sociaal intranet kunt verwachten.

De standaardoplossing kan vervolgens naar wens aangepast worden: functionaliteiten kunnen toegevoegd, weggehaald, verplaatst of aangepast worden en ook de lay out is volledig aan te passen. Daarin stelt a&m impact zich flexibel op, vertellen ze ons. Het bedrijf denkt mee in hoe ze een social platform kunnen inzetten. Is een organisatie nog erg gewend aan top down-communicatie? Dan zal a&m impact voorstellen het corporate nieuws wat prominenter in beeld te brengen, en de social tijdlijn wat meer op de achtergrond te zetten. Na verloop van tijd beslissen ze in overleg met de opdrachtgever of de organisatie al toe is om het social gedeelte wat meer naar voren te schuiven.

Overzichtelijk

Het social intranet van het Achterhoekse bedrijf ziet er overzichtelijk uit. De indeling van de homepage met corporate nieuws, een tijdlijn met berichten uit verschillende community’s en statische content spreekt voor zich. Het oogt heel degelijk. Ook de achterkant is overzichtelijk; het doet denken aan WordPress en iemand zonder al te veel CMS-ervaring is na een training waarschijnlijk al gauw in staat de statische content te beheren. Een uitgangspunt van a&m is dan ook dat hun platform goed moet aansluiten bij het gemiddelde ICT-niveau van een medewerker in de zorg.

Onderscheidende kenmerken

Standaard ontvangen gebruikers geen notificaties per mail: een bewuste keuze om de maildruk binnen organisaties te verlagen. Het is een voordeel dat alle notificaties binnen het platform zijn aan te passen, bijvoorbeeld als iemand op een bericht reageert, uitnodigt voor een evenement of likes (van anderen). De notificaties zijn zelfs in te stellen op communityniveau. Een mooie toevoeging die gebruikers controle geeft. Er is ook een app beschikbaar waarin de pushberichten aangepast kunnen worden.

Een groot gemis in het platform is de afwezigheid van eigen statistieken. Google Analytics wordt standaard aangeboden, maar als dit niet gewenst is vanuit de organisatie, is er geen alternatief. Monitoren en meten gebeurt nog te weinig in organisaties, maar is erg belangrijk: hoe weet je anders of je succesvol bent en waar bijsturing nodig is?

Kosten

Vooral op zorginstellingen tot ongeveer 5.000 medewerkers horen binnen de huidige doelgroep van a&m impact. Dat zegt niet dat het er niet meer kunnen zijn (tot 10.000 zou in ieder geval moeten kunnen), maar veel groter zijn de instellingen die ze bedienen meestal niet. Bijzonder is dat het platform qua kosten niet anders is voor een organisatie van 500 of een van 5.000 medewerkers. Opdrachtgevers betalen eenmalig de bouwkosten en nemen vervolgens een bijbehorend servicepakket af, afhankelijk van de features: hoe meer functionaliteiten zijn afgenomen, hoe meer ondersteuning een opdrachtgever kan verwachten. Maar anders dan bij de directe concurrenten, betaal je dus geen kosten per gebruiker.

Het sociale intranet van a&m impact is dan misschien een wat meer basic platform, het komt op ons over als een degelijk platform met mogelijkheden. Daarmee is het – zeker voor de zorg – een interessante kanshebber in platformselecties.

Meer weten

Bekijk wat a&m impact zelf te vertellen heeft. Meer weten over andere platformen? Eerder namen we een kijkje onder de motorkap van Jive, Viadesk, Speakap, Valo Intranet en Iris Intranet.