Unigarant: hoe sterke content het intranet tot leven brengt

Samen met Unigarant hebben we hun nieuwe intranet ingericht. Dit nieuwe intranet, ZekerWeten genaamd, is geïntroduceerd om verbinding, samenwerking en kennisdeling te versterken. ZekerWeten wordt ondertussen veelvuldig gebruikt: contentmanagers weten steeds beter hun weg te vinden en de redactie is op stoom.

Om het gebruik van het intranet verder te stimuleren, hebben wij Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, geholpen om een adoptiecampagne te ontwikkelen. Deze korte en krachtige campagne was erop gericht medewerkers wegwijs te maken op ZekerWeten en ze vertrouwder te maken met bestaande en nieuwe functionaliteiten.

In het kort onze activiteiten

 • Campagneontwikkeling: een adoptiecampagne in lijn met de redactieformule
 • Projectmanagement
 • Conceptontwikkeling en contentcreatie voor activatiecampagne:
  • Een vlogformule inclusief vijf scripts en eindredactie van de vijf vlogs
  • 3 concepten voor infographics
  • 3 gepubliceerde diepte-interviews
  • Een concept voor een wekelijkse poll (Doe-Mee-Donderdag) om medewerkers vragen te stellen die dienen als haakje naar de kennis over de te promoten functionaliteiten en die voor verbinding zorgen
  • Een artikel dat geschreven is met panelleden naar aanleiding van de uitkomsten van een Doe-Mee-Donderdag

In het kort onze resultaten

 • Groei in het gebruik van ZekerWeten doordat medewerkers beter toegerust zijn om met het intranet te werken
 • Positief sentiment van medewerkers ten opzichte van de campagne en het intranet
 • Een groep enthousiaste medewerkers die actief optreden als het gezicht van het intranet

Een snelle en krachtige campagne

Samen met een communicatiespecialist van Unigarant hebben we een campagne van 10 weken ontwikkeld die in balans was met bestaande corporate content. De campagne bestond uit een reeks van vijf vlogs, drie diepte-interviews (bekijk hier een voorbeeld), drie infographics (zie twee voorbeelden hieronder) en een wekelijkse poll waarmee we een specifieke functionaliteit of toepassing van het intranet uitlichtten. Denk hierbij aan ‘het smoelenboek’ of het vernieuwde ‘Unipedia’, de kennisdatabank van Unigarant waar medewerkers alles over de organisatie kunnen vinden. Voor de vlogreeks hebben we het format en de scripts ontwikkeld, zodat Unigarant zelf elke twee weken een vlog kon publiceren.

Voorbeeld infographic smoelenboek

Rolina Esschendal – Communicatiespecialist bij Unigarant: “Een aantal maanden na de introductie van ons vernieuwde sociale intranet hebben we onderdelen van het intranet over het voetlicht gebracht in een adoptietraject. Samen met Evolve hebben we een plan opgesteld, hebben we besloten waar, hoe en wanneer we zaken wilden uitlichten en zijn van start gegaan.

De middelen liepen erg uiteen. Zo zijn er door vijf collega’s, die net meegedaan hadden met een vlogcursus, vlogs gemaakt. We hebben ook infographics ontworpen, interviews met projectgroep-leden geplaatst en een terugkerende enquête die Doe-Mee-Donderdag heet. Evolve heeft met ons meegedacht, geadviseerd en een groot stuk van de uitvoering gedaan.”

Content met een knipoog

In alle content die in het kader van de campagne gemaakt werd, was veel ruimte voor humor. Vanuit de tone of voice van ZekerWeten is dit een belangrijk element. Vloggende medewerkers hadden originele invalshoeken om praktische informatie met een knipoog over te brengen. Mede daardoor en doordat de praktische informatie door collega’s werd gegeven, gaven medewerkers de vlogs een hoge waardering.

Onderwerpen die minder toelichting behoefden, werkten we uit in infographics. Deze contentvorm maakt informatie overzichtelijk, waardoor het een zeer effectieve manier is om de medewerkers inzicht te verschaffen in hoe zij met het intranet kunnen werken. Zowel de interviews als de infographics kregen volop likes en reacties en werden positief ontvangen door de medewerkers.

Een greep uit de reacties:

 • “Een heel goede en leerzame vlog.”
 • “Dank je wel dat je met deze leuke vlog de ‘wafel’ onder de aandacht brengt! Het blijkt voor veel collega’s nog een onbekende knop te zijn.”
 • “Leuke vlog, goed gedaan.”
Voorbeeld infographic let’s get social

Samen is het sleutelwoord

De adoptiecampagne hebben we in nauwe samenwerking met Unigarant ontwikkeld en geproduceerd. We trokken op pragmatische wijze samen op voor de beste uitwerking. We zijn trots op het behaalde resultaat: enthousiaste medewerkers en een groei van het gebruik van het ZekerWeten. We kijken daarom terug op een waardevolle en effectieve samenwerking.

Meer weten?

Wil je meer weten over de inzet van content ter bevordering van adoptie? Neem dan gerust eens contact op met Peter via peter@evolve.eu of 06-13 98 14 27.