2. Samuel Driessen (Teva Pharmaceuticals) over de samenwerking tussen technologie en mens

Een digitale werkplek, dichtbij medewerkers. Zo is een modern, sociaal intranet bedoeld. Als een platform waar mens en technologie bij elkaar komen. Maar zo simpel is het niet, betoogt Samuel Driessen, senior director external digital channels bij Teva Pharmaceuticals, in de tweede aflevering van onze nieuwe podcast YellowChat. 

Keer op keer blijkt dat de technologie te ingewikkeld is geworden en dat de menskant wordt vergeten. En als organisaties voorbijgaan aan de drijfveren en behoeften van hun medewerkers, worden belangrijke kansen gemist. Mensen en technologie zijn in veel gevallen nog niet bij elkaar gekomen.

Digitale interactie

Bij de ontwikkeling van applicaties voor complexe bedrijfssystemen wordt nog steeds weinig aandacht besteed aan de digitale interactie van de gebruikers. Waarom? Omdat er dan al zoveel geld geïnvesteerd is om het complexe bedrijfsproces in een applicatie te vangen, dat er weinig meer overblijft om te besteden aan de gebruikersinteractie. 

Ook bij een digitaal platform als een sociaal intranet kan het overslaan van deze stap de adoptie ervan in de weg staan. Uiteindelijk levert de kostenbesparing op termijn dus juist veel verborgen kosten op. Om te zorgen dat medewerkers effectief, efficiënt én met plezier werken gebruikmaken van de verschillende applicaties en platformen, moet de gebruikerservaring daarom ook goed op orde zijn.

Samuel Driessen

Digital employee experience

Dit onderdeel van de ‘digital employee experience’ is dus wel degelijk een vraagstuk voor de business. Het koppelen van concrete doelstellingen voor je sociale intranet aan de doelstellingen van de organisatie kan daarbij mooie businesscases opleveren. 

Een voorbeeld: als je kunt laten zien dat door snellere vindbaarheid van informatie op het intranet de dienstverlening naar de klanten verbetert en een hogere klanttevredenheid oplevert, is de link naar de organisatiestrategie snel gelegd. Door de doelstellingen zo concreet mogelijk te formuleren, maak je duidelijk wat je van medewerkers verwacht én maak je het proces beter meetbaar. 

Uit ons derde benchmark-onderzoek naar interne sociale media in Nederland bleek dat wanneer medewerkers meer verbonden zijn met organisatiestrategie, zij ook actiever gebruikmaken van het sociale intranet. In tegenstelling tot wat veel managers denken, blijkt dat juist in efficiënte organisaties veel medewerkers vaker actief zijn op interne social media. Daar valt dus nog wel wat te winnen. Samuel is ervan overtuigd dat er voor organisaties nog veel winst te halen valt uit het sociale intranet als adoptie en doelstellingen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Podcast

Luister hierboven óf via je favoriete podcast-app het hele gesprek met Samuel Driessen. Dan hoor je nog veel meer, o.a. over waarom de rol van intranetmanager zo complex is, hoe een sociaal intranet en de digitale werkplek zich tot elkaar verhouden en de ervaringen over het Congres Intranet & Digital Workplace, dat in maart plaatsvonden (de opname van deze podcast vond plaats in april van dit jaar).

Mooi meegenomen

In de podcast vragen we elke gast een tip mee te nemen voor de luisteraars in de rubriek “Mooi meegenomen”. De leestip van Driessen is dit artikel: “AR Will Spark the Next Big Tech Platform–Call it Mirrorworld” van Kevin Kelly in Wired. Een quote: “Someday soon, every place and thing in the real world—every street, lamppost, building, and room—will have its full-size digital twin in the mirrorworld.”

En als bonus tipt hij ook nog het prijswinnende boek “Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln” van Doris Kearns Goodwin, over de mensen die Lincoln om zich heen verzamelde voor zijn kabinet in de jaren 1861 tot 1865.