Interne social media in top 3 meest effectieve middelen voor interne communicatie

Onderzoek: interne social media in top 3 effectiefste interne communicatiemiddelen

Het trendonderzoek Interne Communicatie van Involve en vakblad Communicatie, dat vorige week verscheen, wees uit dat het personeelsblad en de nieuwsbrief niet langer tot de drie meest effectieve communicatiemiddelen worden gerekend. De verrassende nieuwkomer? Interne social media.

Interne social media staan dit jaar voor het eerst in de top 3 ‘meest effectieve communicatiemiddelen’ van het tweejaarlijkse trendonderzoek Interne Communicatie van Involve, in samenwerking met vakblad Communicatie. Film/video kwam nieuw binnen op de eerste plaats (weliswaar voor het eerst in het onderzoek meegenomen). De jarenlang onbetwiste nummer 1, het intranet, zakt hiermee naar een tweede plaats en het personeelsblad en de nieuwsbrief zijn uit het lijstje verdwenen.

20150914 Blog trendonderzoek Involve 2015Top 3 communicatiemiddelen volgens het trendonderzoek. Blauw voor niet-effectief, groen voor effectief.
Bron: rapportage IC Trendonderzoek 2015, Involve (pdf)

Opvallend is dat intern social medium Yammer in 2011 en 2013 nog hoog scoorde als niet-effectief communicatiemiddel. Dit sluit aan bij de bevindingen van ons onderzoek naar de stand van zaken van interne social media in Nederland in 2014. Hoewel veel organisaties met enthousiasme aan de slag zijn gegaan met interne community’s konden we concluderen dat er nog veel ruimte lag voor professionalisering. Met name op het gebied van integratie in (werk)processen, een van de succesvoorwaarden voor een duurzame community, was nog veel aan effectiviteit te winnen.

Binnenkort herhalen we dit onderzoek. Zouden we de conclusies van het trendonderzoek Interne Communicatie kunnen bevestigen? Worden interne social media inderdaad effectiever ingezet dan voorgaande jaren?

Meedoen aan ons onderzoek?

Aanmelden kan alvast door een mailtje te sturen naar onderzoek@evolve.eu. Wij zorgen dan dat je een uitnodiging ontvangt zodra de vragenlijst online staat. Vanzelfsprekend krijgt iedere deelnemer naast de algemene resultaten een gepersonaliseerde versie van het rapport, zodat je precies ziet waar je staat en waar voor jou de vervolgstappen liggen.