Evolve en de VU onderzoeken technostress in het onderwijs

Dit jaar doen we twee onderzoeken in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. In dit blog vertellen we over het onderzoek dat draait om het thema digitalisering in het onderwijs en de technostress die daarbij komt kijken.

Wat is technostress?

Dit fenomeen komt voor wanneer medewerkers veel gebruik (moeten) maken van digitale technologieën, met als gevolg een verhoogde kans op een burn-out, verminderde productiviteit en een negatieve invloed op de werktevredenheid. Technostress kan worden veroorzaakt door een constante stroom aan informatie, maar ook door frustratie over de eigen technische vaardigheden en de ervaren druk om mee te gaan met alle technologische ontwikkelingen. In dit onderzoek wordt er gekeken naar verschillende vormen van technostress.

Ook verkent het onderzoek de invloed van digitalisering op de werk-privébalans van docenten. De voortdurende beschikbaarheid van digitale technologieën kan er namelijk toe leiden dat docenten zich verplicht voelen om buiten werktijd bereikbaar te zijn en werkgerelateerde taken uit te voeren. Dit kan resulteren in minder ‘eigen’ tijd voor ontspanning en persoonlijke activiteiten, wat uiteindelijk de balans tussen werk en privéleven beïnvloedt.

Om technostress te beheersen en werk-privébalans te behouden, maken docenten gebruik van verschillende manieren om ermee om te gaan, zogeheten coping strategieën. Denk hierbij aan het duidelijk aangeven van de grens tussen werk en privé, het nemen van regelmatige pauzes tijdens het werk en het zoeken van ondersteuning bij collega’s en managers. In dit onderzoek wordt er gekeken naar de coping strategieën die worden gebruikt door docenten om met technostress om te gaan, en de werk-privébalans te bewaken.

Onze dienstverlening is altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit dit onderzoek geven Evolve meer inzicht in het begrip technostress en alle factoren die het veroorzaken. De kennis uit dit onderzoek helpt ons doordat we ons nog beter in de doelgroep docenten kunnen verplaatsen, en zo meer gevoel krijgen bij de uitdagingen waar de onderwijsbranche ten aanzien van digitalisering voor staat.

Doe mee aan dit onderzoek!

Uiteraard kan er geen onderzoek worden gedaan zonder respondenten. Ben je werkzaam als docent, werk je veel met digitale technologie en heb je interesse om mee te doen aan dit onderzoek? Vul dan onderstaand formulier in: