Hybride communicatie

Communiceren en werken in een hybride organisatie

Hybride werken, blended werken. Allerlei verschillende termen om een nieuwe fase van werk in organisaties te duiden. De crisissituatie rondom COVID-19 maakt de manier van werken onvoorspelbaarder. Wat mag er nou wel en wat mag er niet? Wat willen we wel en wat niet? 

Maar vooral ook: wat is de beste manier om werken en communiceren in te richten? Welke richting geef je en welke ruimte laat je bij werken in een hybride context? Medewerkers verbonden en gemotiveerd houden, slim (samen)werken, kennis delen over grenzen van teams heen. Dat vraagt om iets anders wanneer werk plaatsvindt in een combinatie van op kantoor en vanuit huis (of een andere locatie). Het vraagt een bewuste keuze. 

Het is nú tijd om te kijken naar wat werkt voor jouw organisatie. ‘Waar en hoe doe ik mijn werk?’ – dat is de belangrijkste vraag van een gemiddelde medewerker nu. De contouren zijn zichtbaar: meer online, meer op afstand, minder mensen bij elkaar. Maar mogelijk wel weer verplicht naar kantoor voor een vast aantal dagen. 

Dit vraagt om een herijking van werken en daarmee ook van communiceren. Het vraagt om andere vaardigheden van medewerkers en leidinggevenden. En op sommige plekken mogelijk zelfs om andere techniek. 

Op basis van onze rijke ervaring met deze vraagstukken als Involve en Evolve zijn we in het hart van de COVID-crisis aan de slag gegaan. Want ook wij vroegen ons af: wat hebben organisaties nodig rondom hybride werken? Onze inzichten zijn helder, de mogelijkheden zijn duidelijk. 

Mocht je meer ondersteuning zoeken dan helpen je graag op weg, op verschillende niveaus. 

Want loop je in een kleiner deel van de organisatie tegen issues aan met hybride werken? Ook dan kunnen we je helpen. Bijvoorbeeld met een teamscan, aanpak voor een specifiek onderdeel én ondersteuning in de dagelijkse praktijk in de vorm van training en begeleiding. Want dat een collega of team weet wát er verwacht wordt, betekent nog niet dat iedereen weet hóe je iets het beste kunt doen. 

Scan/Analyse van hybride werken

In welke mate heb je de techniek, middelen en vaardigheden om hybride te werken? Daarin stellen we vast wat nú voor jullie het grootste verschil maakt om succesvol hybride te werken.

Richting geven aan hybride werken

We kijken naar de belangrijkste functies die in je organisatie vervuld moeten worden, hoe dat nu gaat en hoe dat beter kan. Op basis van deze scan kunnen we je helpen om het beleid op te stellen, aan te scherpen of verder waar te maken.

Invulling geven aan hybride werken

Hoe zorg je dan dat collega’s het juiste gaan doen? We helpen je het beleid werkelijkheid te maken. Van papier naar de praktijk dus. We kijken daarbij naar de benodigde techniek, vaardigheden, momenten & middelen en waar nodig ook naar de fysieke omgeving en veranderingen in de afspraken. Uiteindelijk draait het om de vraag: hoe organiseer je het nieuwe beleid zo, dat collega’s de juiste dingen kunnen, willen en mogen doen?

Ondersteuning geven bij hybride werken

Hoe leeLoop het niet zoals je wil? Wij helpen met training en begeleiding op het gebied van vaardigheden online, hybride en fysiek voor optimaal (samen)werken

Uniek kennis en ervaring gebundeld in whitepaper hybride werken

Ons zusterbedrijf Involve helpt al meer dan 25 jaar organisaties met vraagstukken rondom communicatie en verandering. Wij helpen al bijna 10 jaar lang organisaties bij de inzet van interne digitale media en content.

Op basis van onze gezamenlijke ruime ervaring en talloze studies hebben we een nieuw integraal denkmodel ontwikkeld om communicatie en werken in de hybride organisatie vorm te geven. Deze kennis hebben we gebundeld in onze whitepaper hybride werken. Deze kun je hier downloaden

Heb je behoefte aan meer ondersteuning dan kunnen we met onze gezamenlijk en unieke kennis op het gebied van (digitale) interne communicatie, content en change ook jou helpen om deze vraagstukken op te lossen.

Blogs & onderzoek

Lees verder over het vormgeven van communicatie en interactie in een hybride organisatie.