Vanuit Evolve deden wij onderzoek naar werkgeluk in deze periode waarin er veel op afstand wordt gewerkt. De uitkomsten van dit onderzoek deelden we eerder in onze whitepaper. Via het onderzoek kwamen we erachter hoe werkgeluk bij het thuiswerken kan worden bevorderd via interne digitale media. In deze blog delen we hiervoor een aantal praktische tools en tips waarmee jij vandaag nog binnen je organisatie aan de slag kunt om het werkgeluk te verbeteren.
Uitkomsten van het onderzoek naar werkgeluk
Allereerst vatten we de belangrijkste inzichten uit ons onderzoek samen.
- Het gemiddelde cijfer dat thuiswerkende mensen geven aan hun werkgeluk is een 6,9. Jongeren geven een lager rapportcijfer aan hun werkgeluk (6,6), terwijl oudere thuiswerkers het juist beoordelen met een hoger gemiddelde (7,4).
- Vooral op de pijlers toegevoegde waarde, verbinding en plezier schieten organisaties nog tekort. Zo voelt ruim een derde van de thuiswerkers zich minder van toegevoegde waarde sinds het werken vanuit huis. Bijna 83% ervaart minder verbinding met collega’s en 66% heeft minder vaak positieve emoties dan op kantoor.
Zowel (interne) chat-apps als interne online groepen of communities zijn in gebruik gestegen sinds medewerkers meer op afstand werken. Deze interne digitale media kunnen dan ook een rol spelen in het verbeteren van werkgeluk. Vanzelfsprekend is een complexe materie als werkgeluk niet eenvoudig op te lossen. In onze whitepaper bieden we handvatten wat je zou kunnen doen om het werkgeluk te verbeteren met behulp van interne digitale media. De complexiteit van het onderwerp schrikt misschien af om ermee aan de slag te gaan, terwijl juist kleine interventies al het verschil kunnen maken. We geven je daarom hier een paar praktische tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.
Meten is weten: de werkgelukpoll
Als je wilt starten met het verbeteren van het werkgeluk, is het natuurlijk wel handig om eerst even te checken hoe het eigenlijk gesteld is met dat werkgeluk. Een goede start is dan ook om eerst een meting te doen naar hoe het er eigenlijk voor staat met het werkgeluk in jouw organisatie en dit vervolgens regelmatig te herhalen.
Nu kun je natuurlijk gewoon vragen: ‘ben je (werk)gelukkig?’, maar dat is over het algemeen best een ingewikkelde vraag om te beantwoorden. Om toch inzicht te krijgen is het slimmer om dit iets subtieler en vanuit verschillende invalshoeken aan te pakken. Denk dan aan vragen als: ‘heb jij vandaag nog gelachen tijdens je werk?’, ‘ben je vandaag al naar buiten geweest?’ en ‘heb je al pauze genomen vandaag?’ Dergelijke concrete vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden en je krijgt direct inzicht in de beoordeling van de verschillende aspecten die met werkgeluk te maken hebben. Ze zijn daarom duurzamer dan een enkele vraag.
Belangrijk is wel dat de vragen passen bij jouw organisatie en de zaken die daar spelen. Dan genereer je de meeste reacties en kun je – waar nodig – ook actie ondernemen. In sommige organisaties wordt nu eenmaal nooit gelachen, dus dan hoef je daar natuurlijk ook geen vragen over te stellen.
Nu kun je voor zo’n meting een werkgroep inrichten die maanden vergadert om tot de ultieme survey te komen. Je kunt echter ook gewoon een poll maken op een sociaal intranet, in Yammer, Teams of een andere interne online community. Het opzetten van een dergelijke poll kost relatief weinig tijd en kun je dus gemakkelijk vaker doen, waardoor er regelmatig inzicht komt in de huidige situatie.
Want niet alleen is een poll binnen no-time op het intranet geplaatst, ook het reageren op de poll kost de medewerker amper tijd, waardoor de kans op reactie toeneemt. Daarnaast geeft het voor iedereen de mogelijkheid om direct de uitslag te bekijken, wat de bespreekbaarheid van het onderwerp ten goede komt. En mocht uit de polls blijken dat er aanleiding is voor verdiepend onderzoek, dan kan de werkgroep natuurlijk altijd nog vol aan de slag.
Zoals gezegd kun je de polls wekelijks of maandelijks laten terugkeren, steeds met een andere vraag en andere antwoordmogelijkheden. Sommige platformen geven bij een poll ook de mogelijkheid om niet alleen een antwoord te selecteren, maar ook een inhoudelijke reactie te plaatsen. Stimuleer daarmee dan ook het gesprek en de interactie onder medewerkers.
Als je werkgeluk echt serieus neemt is het wel belangrijk om iemand aan te wijzen die de reacties monitort en op basis daarvan acties opstelt. Als uit de poll bijvoorbeeld blijkt dat collega’s weinig naar buiten gaan, is het wellicht een idee om dit in het vervolg meer te gaan stimuleren vanuit de organisatie. Daarmee verbeter je immers het werkgeluk. Maar daarover hieronder meer.
Voorbeelden van polls geven we in onderstaande afbeelding. Zoals je ziet, houden we het lekker luchtig en positief. Dat helpt anderen om ook op deze manier te reageren – en te inspireren!
In actie: de thuiswerkbucketlist
Om medewerkers op weg te helpen in het werkgeluk en inspiratie te geven, kun je denken aan het opzetten van een thuiswerk-bucketlist. Een bucketlist is een lijst met activiteiten die je echt gedaan moet hebben. In het geval van werkgeluk ontwerpen we een bucketlist met diverse thema’s en challenges naar aanleiding van de behoeften van medewerkers binnen jouw organisatie. Ligt de uitdaging bij welzijn en beweging van de thuiswerkers? Of juist bij het maken van plezier of het leggen van digitaal contact? Het zijn allemaal thema’s die te maken hebben met thuiswerkgeluk.
Bij Evolve hebben we een dergelijke lijst gemaakt voor onszelf, maar hij wordt inmiddels ook ingezet door een aantal van onze klanten, met challenges die bij hun organisatie en specifieke situatie passen.
De bucketlist biedt een steuntje in de rug om actief met werkgeluk aan de slag te gaan en medewerkers bewust te maken van de positieve dingen tijdens het werk. De bucketlist is zo ontworpen dat je het samen – maar op afstand – met de organisatie of het team kunt doen. Doe elke dag of week een challenge en deel dit met elkaar in foto’s, video’s of verhalen.
Dit is ook waar de (interne) chat of online groepen of communities om de hoek komen kijken. Het is prima content om ook interactie te creëren over onderwerpen die niet direct met werk te maken hebben. Ook over de grenzen van afdelingen en projectteams heen brengt het collega’s samen en dat is een belangrijke bijdrage aan werkgeluk – zeker in deze tijd.
Het invoeren van een thuiswerkbucketlist binnen je team of organisatie laat zien dat je als werkgever of leidinggevende werkgeluk op afstand belangrijk vindt en dat je plezier en verbinding stimuleert, wat het teamgevoel vergroot..
In de linkerafbeelding vind je een greep uit de challenges om het werkgeluk van thuiswerkers te bevorderen.
Richt de challenges wel zo in dat er een diepere betekenis achter zit zodat uitlegbaar is wat doel is. Mocht het in eerste aanleg nu een beetje aan schorten aan de motivatie dan zou je voor extra stimulans ook kunnen overwegen een beloning in lijn met de challenge in te voeren. Zijn de challenges gericht op meer naar buiten gaan? Spreek dan bijvoorbeeld van tevoren af dat de werkgever een bepaald bedrag aan een goed doel doneert ter hoogte van het aantal kilometers dat de komende maand in de pauze gewandeld wordt. En voor de minder altruïstische mensen onder ons: je kunt natuurlijk ook een (ludieke) beloning voor het team afspreken. in ieder geval zorgt een concrete beloning voor extra motivatie om deel te nemen aan de bucketlist, terwijl je daarnaast ook nog gewoon gelukkiger wordt in je werk.
Wil je meer lezen over het onderliggende onderzoek naar werkgeluk onder de thuiswerkers en de rol van interne digitale media, download dan hier de whitepaper. Vind je het interessant en wil je er een keer over doorpraten? Neem dan contact op met Peter via peter@evolve.eu of 06 13 98 14 27.