Onderzoek platformgebruik interne social media: Yammer en SharePoint verstevigen positie

Onderzoek platformgebruik interne social media: Yammer en SharePoint verstevigen positie

Net als twee jaar geleden doet Evolve onderzoek naar de stand van zaken van interne social media in Nederland. Dit doen we om inzicht te krijgen en te delen in de trends en ontwikkelingen binnen het vak. We zijn druk bezig met het analyseren en interpreteren van de resultaten, maar willen in dit blog alvast een kijkje geven in een klein onderdeel van ons onderzoek: welke interne social media-platformen worden er gebruikt door de deelnemende organisaties?

20160104 BM Platformen infographicNiet onverwacht is Yammer evenals twee jaar geleden het meestgebruikte platform onder de deelnemende organisaties (117 in totaal). Maar waar de vorige keer drie kwart van de organisaties aangaf Yammer te gebruiken is dat nu gedaald naar bijna twee derde.

Die daling komt vooral doordat minder organisaties gebruikmaken van Yammer Basic, de gratis versie; het gebruik van de betaalde versie van Yammer (Enterprise) is juist toegenomen. Waar eind 2013 nog slechts een op de zes deelnemers met Yammer de Enterprise-editie gebruikte, heeft nu een op de drie organisaties een betaald account. Alsnog goed nieuws dus voor Microsoft, de eigenaar van Yammer.

Het totale gebruik van SharePoint, eveneens een platform van Microsoft, is met acht procent gestegen en staat net als de vorige keer op de tweede plek. Steeds meer organisaties stappen over naar de nieuwste versies van het platform: SharePoint 2013 en SharePoint Online. Samen hebben zij een marktaandeel van 86% onder alle organisaties met SharePoint in ons onderzoek. Twee jaar geleden was dat aandeel 57,5%.

De top 3 wordt wederom afgesloten door ‘zelfontwikkelde platformen of apps’. Een op de zes organisaties zegt zelf een platform te hebben ontwikkeld of hebben er een laten ontwikkelen. Het ontwikkelen van een platform kan een aantrekkelijk scenario zijn voor organisaties die het platform willen koppelen aan andere interne systemen en het platform volledig op eigen wensen willen laten aansluiten.

Eén platform blijkt vaak niet voldoende

Net als twee jaar geleden geeft de helft van alle organisaties aan twee of meer platformen tegelijkertijd te gebruiken voor interne social media. Opvallend gegeven is daarbij dat bedrijven met Yammer relatief vaak nog minstens één ander intern social media-platform inzetten. Vooral veel organisaties met Yammer Basic hebben meer dan 1 platform (69%). Met Yammer Enterprise is dat minder vaak het geval (58%), maar nog altijd bovengemiddeld.

Wederom grote rol externe social media-platformen

Een derde van de deelnemers gebruikt naast een platform specifiek voor interne social media ook externe platformen zoals LinkedIn, Facebook, Google+ en Whatsapp voor interne communicatie. Dat is een flinke stijging ten opzichte van twee jaar geleden, toen slechts een op de vijf organisaties aangaf gebruik te maken van deze middelen. Overigens is het gebruik van Google+ juist afgenomen, maar dat is niet zo vreemd aangezien Google van koers blijft veranderen.

De externe social media-platformen worden bijvoorbeeld gebruikt om decentraal snel updates of foto’s te delen binnen een team en deze community’s ontstaan vaak op initiatief van enkele medewerkers. Zelden worden ze van bovenaf door een organisatie uitgerold. Logisch, omdat zowel organisaties als medewerkers de scheiding tussen werk en privé willen respecteren. Er zijn dan ook vrijwel geen organisaties binnen ons onderzoek die louter leunen op deze middelen.

De groten worden groter, maar er komen meer platformen bij

Yammer en SharePoint verstevigen hun positie ten opzichte van twee jaar geleden en dit lijkt voorlopig nog niet te veranderen; ook de organisaties die aangeven nog geen intern social media-platform te gebruiken, hebben veelal plannen richting SharePoint. Toch zagen we ook meer diversiteit in het platformgebruik. Zo zagen we onder andere Iris Intranet, Embrace, Harmonics, Jive, SmartSite, Speakap, blueKiwi, Telligent en Slack voorbijkomen in de resultaten.

Dit blog is slechts een klein kijkje in de eerste resultaten van ons onderzoek naar de stand van zaken van interne social media in Nederland. Het volledige onderzoeksrapport volgt eind februari.