The Evolve Benchmark 2024: The results

De resultaten van ons 5e benchmarkonderzoek naar de stand van zaken van interne digitale media in Nederland zijn bekend. In het onderzoek hebben we gekeken naar wat de meest voorkomende doelen van interne communicatie zijn, de (digitale) middelenmix die daarvoor wordt ingezet en naar de tevredenheid en effectiviteit daarvan.

In totaal namen 113 organisaties deel aan deze editie van de Evolve Benchmark. Alliander, ARAG, Huisartsen Gelderse Vallei, het ministerie van Justitie en Veiligheid en Heembouw vormen samen de top 5 van best scorende organisaties.

Nieuwsgierig naar de resultaten? Vul het formulier onderaan deze pagina in en ontvang het onderzoeksrapport.

De stand van interne digitale media in Nederland 2024: Een greep uit de resultaten:

  • In zijn algemeenheid is het meest voorkomende doel van interne communicatie- professionals in 2024 het vergroten van de bekendheid van de koers en strategie.
  • Uitzondering hierop vormen overheidsorganisaties: daar is binden en boeien het meest voorkomende doel.
  • Bijna een kwart van de deelnemers geeft aan dat tussen de 20% tot 40% van hun content met behulp van AI wordt gemaakt.
  • 11% gebruikt geen AI voor contentcreatie, terwijl slechts 53% van de organisaties intern AI-beleid heeft.
  • Het intranet is het meest ingezette middel voor het behalen van interne communicatiedoelen (net als in de Evolve Benchmark van 2021).
  • In 70% van de organisaties wordt WhatsApp gebruikt, in 28% van de organisaties wordt het actief ingezet door de afdeling communicatie voor interne communicatie.
  • E-mails gericht aan grote groepen hebben het hoogste feitelijke bereik.
  • Slechts 39% van de respondenten denkt na over de Digital Employee eXperience.

KPI’s en communicatiemensen geen natuurlijke fit

Peter Haan:

“Van de deelnemers aan ons onderzoek kan 78% niet aantonen of hun werk op het gebied van interne communicatie überhaupt van meerwaarde is, door de afwezigheid van criteria waaraan succes wordt afgemeten. Cijfers en communicatiemensen lijken geen natuurlijke fit te zijn, dat bleek ook al uit onze eerdere onderzoeken. Dat is jammer, want uit ervaring weten we dat op veel plekken er goed en zinvol werk wordt verricht terwijl dit dus geobjectiveerd wordt aangetoond.”

Vooral organisaties bij de overheid (9,5%), in de zorg (8%) en in onderwijs, onderzoek en cultuur (8%) scoren laag op de aanwezigheid van KPI’s.

Uit het onderzoek blijkt ook, en dat is heel positief, dat als er KPI’s zijn opgesteld, ze in de meeste gevallen daadwerkelijk gemeten worden. Dat is een duidelijke trendbreuk met de resultaten uit de eerdere benchmarkonderzoeken van Evolve. Ongeveer een derde van de respondenten die gebruik maakt van KPI’s, meet zelfs maandelijks de voortgang op de doelen.

Aandacht voor goede interne content groeit

De resultaten laten zien dat het gepercipieerde belang van content onder interne communicatiespecialisten toeneemt. Dat uit zich in de vorm van beleid op kanalen, beleid over waar content wordt gepubliceerd en het is zichtbaar in de opkomst van de inzet van de contentkalender voor interne communicatie.

Meest voorkomende interne communicatiedoelen

In het onderzoeksrapport staan alle inzichten. Je kunt het downloaden door het formulier hieronder in te vullen.

Vul het formulier in en download het rapport:

Over het onderzoek

De steekproef in de Evolve Benchmark is een ‘convenience sample’, waarbij respondenten willekeurig zijn geselecteerd. 113 organisaties namen deel. De gegevens werden verzameld in de periode van juni-juli 2024, via online vragenlijsten, ingevuld door medewerkers (1 per organisatie) die verantwoordelijk zijn voor interne digitale media. Het onderzoek richtte zich op doelmatigheid, strategie en adoptie van interne digitale media, maar onderzocht niet de kwaliteit van de uitvoering. Effectiviteit werd wel meegewogen: hoe hoger de gepercipieerde effectiviteit, hoe hoger de score.