Kracht van samenwerking in community's

Tetris laat zien hoe een community je naar het volgende level brengt

Iedereen heeft het wel eens gespeeld: Tetris. Het computerspel met de vallende vormen kwam immers al in 1989 op de markt. Gezien die leeftijd is het niet heel gek dat het aantal actieve Tetris-spelers in de afgelopen 10 jaar flink is afgenomen. Wél opvallend is echter, dat juist in die periode de beste spelers zijn opgekomen. Het blijkt een mooi voorbeeld van de kracht van samenwerking in community’s.

Een tijdje terug ging onderstaande YouTube-video van de ‘Vlogbrothers’ viral. Voor deze video onderzocht ‘vlogbrother John’ hoe het mogelijk is dat mensen door de jaren heen zo goed zijn geworden in Tetris. Wat hier volgens hem aan ten grondslag ligt is dat een kleine groep gepassioneerde mensen, in dit geval de Tetris-community, een stuk productiever kan zijn dan een grote groep gemiddeld geïnteresseerde mensen.

De magische grens

De aanleiding voor het onderzoek was het groeiende aantal mensen dat steeds beter lijkt te worden in Tetris. In 1989 bracht Nintendo het spel op de markt en bijna twintig jaar lang leek level 29 het hoogst haalbare. In het afgelopen decennium is het echter steeds meer spelers gelukt om level 30 en zelfs level 31 te halen. Dit intrigeerde John en dus zocht hij uit wat hieraan ten grondslag ligt.

Verbinding met Tetris én tussen mensen

In de jaren na de lancering van de game speelden veel meer mensen Tetris dan in de afgelopen 10 jaar. In eerste instantie lijkt het een logisch dat meer spelers daardoor high scores zouden behalen. De praktijk wijst anders uit. Kleine groepen enthousiastelingen creëerden zowel offline als online omgevingen om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Deze omgevingen leidden tot meer samenwerking en kennisdeling, waardoor productiviteit steeg.

“Small groups of deeply passionate people can often be more productive than large groups of casually interested people.”

Interne community’s

Het onderzoek van John vertelt ons dat mensen met een passie, die elkaar weten te vinden, boven zichzelf uit kunnen stijgen in termen van productiviteit. En waar is het makkelijker om elkaar te vinden dan online? Of zoals John het zegt: “The Internet is also one of the primary drivers of humanity’s improved performance at a 29 year old video game.” Juist de online verbinding zette mensen aan tot offline ontmoetingen.

Ook bij Evolve zien we dat meerwaarde vanuit interne social media juist ontstaat wanneer je niet per definitie veel, maar de júiste mensen aan elkaar verbindt. En dat het proces én het resultaat verbeteren door hen bij elkaar te brengen of door ze de gelegenheid te geven dat zelf te doen.