SAP probeert bedrijfscultuur aan te passen

“Ik werk heel graag met SAP-software” is een citaat van niemand. De tools van het Duitse bedrijf, onder andere gebruikt voor sales en HR, staan bekend als krachtig maar gebruiksonvriendelijk, weinig flexibel en erg duur. De producten passen bij het veertig jaar oude Duitse bedrijf dat met meer dan zestigduizend werknemers groot en log is.

SAP

SAP realiseerde zich jaren geleden dat er iets moet gebeuren, zo bericht website San Francisco Gate, en daarom kreeg het hoofd van technologie en innovatie, Vishal Sikka, de opdracht om de problemen aan te pakken.

Sikka heeft een aantal kantoren opgezet met daarin kleine teams van talentvolle engineers, ver weg van de logheid en bureaucratie van de hoofdkantoren. Deze teams moesten leren om binnen negentig dagen ideeën uit te werken tot een bruikbaar softwareproduct.

Het resultaat is in ieder geval één product dat volgens SAP erg succesvol is: Hana. Hana is databasesoftware die het voor organisaties mogelijk maakt om grote hoeveelheden data in seconden te doorzoeken, waar dat voorheen uren duurde.

Prachtig natuurlijk, maar wat SAP als het ware gedaan heeft is een nieuw bedrijfje oprichten met een andere cultuur. Een prima idee om snel stappen te kunnen zetten, maar geen structurele oplossing. SAP zal de lessen uit dat kleine bedrijfje moeten gaan borgen in de bestaande, logge corporatie. Processen moeten worden versneld, kennis beter gedeeld en communicatielijnen verkort. SAP zou een social business moeten worden.

Leave a Reply