Interne sociale platformen zijn maar matig geïntegreerd

Interne sociale platformen zijn maar matig geïntegreerd

De bekende usability-expert Jakob Nielsen heeft met zijn bedrijf onderzoek gedaan naar interne sociale platformen binnen diverse bedrijven over de hele wereld. Een van zijn belangrijkste bevindingen is dat deze platformen eigenlijk nooit goed geïntegreerd zijn in het intranet, terwijl dat absoluut een doel zou moeten zijn.

Bij de meeste bedrijven waarvan wij de interne sociale media-platformen hebben gezien is er (afgezien van hier en daar een link op intranet) inderdaad sprake van een scheiding. Het gevolg daarvan is dat je als het ware een nieuwe silo creëert: medewerkers vinden bepaalde informatie op het sociale platform, andere op het intranet en weer andere op interne wiki-pagina’s. En elke tool heeft een eigen zoekmachine. Op deze manier maak je het je medewerkers eigenlijk vooral moeilijker om kennis op te doen, terwijl een intern sociaal netwerk juist kennisdeling kan vergemakkelijken en silo’s afbreekt.

De meeste organisaties zouden niet moeten streven naar een intern sociaal platform naast het intranet, maar naar een sociaal intranetplatform. Dus geen gescheiden profielpagina’s, geen gescheiden omgevingen voor je redactionele en je user generated content en geen gescheiden zoekmachines.

Nielsen benadrukt dat de behoefte aan integratie betekent dat makkelijke Software-as-a-Service (SaaS) oplossingen als Yammer niet per se de beste oplossingen zijn voor jouw bedrijf. Ook dit is herkenbaar voor Evolve: diverse bedrijven die ons inschakelen om te helpen met hun interne social media maken al gebruik van een SaaS-tool, maar zijn niet tevreden over de resultaten. Een gebrekkige integratie is hiervoor vaak een (maar zeker niet de enige) reden.