vrouw met opengeklapte laptop en smartphone in haar hand

De voordelen van preboarding, onboarding en offboarding op een (sociaal) intranet

Steeds meer leveranciers (bijvoorbeeld Iris Intranet, Plek en a&m impact ) maken preboarding en onboarding via het (sociaal) intranet mogelijk. In sommige gevallen zien we dat ook offboarding via het intranet wordt geregeld.

Bij het preboarden bereid je je voor op je nieuwe baan. Met onboarding word je ingewerkt, en bij offboarding… dan neem je dus afscheid. Bij deze 3 varianten krijgen medewerkers toegang tot een bepaald deel van het intranet terwijl ze nog niet in dienst zijn, ingewerkt worden, of hun vertrek hebben aangekondigd.

De 6 voordelen die wij zien

Waarom zou je dit allemaal willen doen op je intranet? De voordelen die wij zien (er zijn er vast meer):

  1. Misschien wel de grootste open deur: alles wat je via je het (sociale) intranet doet, scheelt weer extra tools en communicatie in je kanalenlandschap.
  2. Als je intranet toch al een centraal punt is waar alle informatie en communicatie samenkomt, dan kunnen preboarding, onboarding en offboarding eigenlijk niet ontbreken. Het benadrukt de centrale rol van het platform.
  3. Als preboarding via het intranet verloopt, raken nieuwe collega’s direct bekend met het platform. Zo komt het gebruik van het intranet meteen in het systeem van nieuwe werknemers.
  4. Door het intranet in te zetten als het kanaal voor preboarding, verloopt de overgang naar onboarding heel soepel: nieuwe collega’s blijven in hetzelfde systeem werken.
  5. Nieuwe medewerkers kunnen hun nieuwe collega’s alvast leren kennen (en desgewenst gelijk al gesprekken met ze voeren).
  6. Bij offboarding is het handig als dit via het (sociale) intranet verloopt, omdat de vertrekkende collega zo nog kennis of documenten kan delen op een centrale plek. Dit helpt om het verlies van kennis te minimaliseren.

Welke doelen heb jij gesteld voor jouw intranet?

Moet je nu direct naar je intranetleverancier rennen om je onboarding via het intranet te laten verlopen? Natuurlijk hangt dat af van de ambities van jouw organisatie en de manier waarop je wil dat mensen binnen jouw organisatie met elkaar omgaan. Het is ook afhankelijk van de doelen die je voor je intranet hebt opgesteld.

Als je organisatie een sterke focus heeft op samenwerking en kennisdeling, dan kan onboarding via het intranet een goede manier zijn om deze doelen te ondersteunen.

Ook de omvang van je organisatie kan bepalend zijn. Als je voor een grote organisatie werkt, dan kan het moeilijk zijn om onboarding via het intranet te personaliseren. Bij onboarding via intranet is het belangrijk voldoende flexibiliteit te bieden om aan de behoeften van verschillende medewerkers te voldoen.


Hoe verlopen preboarding, onboarding en offboarding bij jou? Wil je hierover eens met ons van gedachten wisselen? Of gewoon nieuwsgierig naar dit onderwerp? Neem contact op met Peter Haan via peter@evolve.eu of 06-13 98 14 27.