De gevolgen van zichtbaarheid voor adoptie

In de vorigeblogs ging het over wat (interne) sociale media precies onderscheidt van andere interactieve digitale media. De conclusie was: zichtbaarheid. Maar de vraag blijft toch: wat betekent dit nu voor de praktijk?

De reden om puur naar zichtbaarheid te kijken en niet naar technologie is dat er veel verschillende soorten (interne) social media bestaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld blogs, wiki’s en social network-platformen als Yammer. Zoals eerder gezegd hebben zij hetzelfde onderscheidende kenmerk: zichtbaarheid. Dit blog gaat daarom niet in op de specifieke voor- en nadelen van de platforms, maar de gevolgen van die zichtbaarheid voor adoptie. Om nog even kort terug te pakken: zichtbaarheid gaat erom dat je nu ook in staat bent discussies te volgen of aanpassingen in documenten te zien, zonder dat je er per se direct wat mee te maken hebt. Eerder was er ook al de mogelijkheid om elkaar aan te spreken (mail, Lync, etc.) of documenten te bewerken, maar was dit enkel zichtbaar voor mensen die aan het chat gesprek waren toegevoegd of het document per mail binnen kregen.

Persoonlijke voorkeur

Hoe zichtbaarheid wordt beleefd is sterk afhankelijk van de positie, heersende cultuur en leiderschapsstijl. In een van oudsher gesloten, hiërarchische organisatie kan deze transparante manier van werken zelfs als tegennatuurlijk worden ervaren. Het ligt echter ook aan de aard van het individu. Waar de een huivert van het idee om meer op de voorgrond te treden, vindt iemand anders dit geen probleem. Het benoemen van de mogelijke voor- en nadelen van zichtbaarheid, helpt bij het ontwikkelen van een effectieve adoptiestrategie.

Voordelen

Nadelen
  • Zelf-profileren: reputatie opbouwen via aandragen van expertise
  • In staat om te zien waar anderen mee bezig zijn
  • Inzicht in eigen reputatie, perceptie van wat anderen van je werk vinden
  • Kennis om werk uit te voeren is sneller te vinden, doordat je kunt zien bij wie je moet zijn
  • Content is beter vindbaar
  • Informatie overload
  • Alles wat je zegt en doet is zichtbaar, waardoor je erop afgerekend kan worden: je acteert namelijk met naam en toenaam op de voorgrond
  • Afleiding van je werk: constante flow van updates op bijvoorbeeld Yammer

Adoptiestrategie

Deze voor- en nadelen zijn geen resultaat van wetenschappelijk onderzoek, maar ingegeven door onze praktijkervaringen. Het is dus een vertaling van de theorie (social = zichtbaarheid) naar de dilemma’s die wij dagelijks in de praktijk meemaken.

Bij het inrichten van interne social media wordt vaak uitgebreid gekeken naar de voor- en nadelen die specifieke platformen met zich mee brengen. Hoewel dit zeker belangrijk is, merken wij in de praktijk dat er nog vele andere facetten – zoals zichtbaarheid – grote impact hebben op de mate van een succesvolle implementatie. Ons advies is dan ook wanneer je aan de slag gaat met interne social media om juist extra bewust te zijn van de voor- en nadelen van zichtbaarheid.