Onlangs onthulde Siemens dat Project Ansible in 2014 wordt gelanceerd, een platform dat vele interne communicatiemiddelen samenbrengt op één platform.
Evolve bestaat uit vier man, dus onze interne communicatie is vrij overzichtelijk, maar bij mijn vorige werkgever, een paar duizend man groot, gebruikte ik veel te veel tools voor communicatie met mijn collega’s: Yammer, Outlook, Gmail, sms, WhatsApp, iPhone, vaste telefoon, Lync, Skype, MSN en Google Talk. Ik snap dat dat een vrij extreem voorbeeld is, maar mensen zullen altijd verschillende middelen gebruiken voor verschillende interne communicatiedoelen. Soms is dat niet handig, bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar specifieke informatie. “Stonden de details van die afspraak nou in Outlook, in een sms’je, of hadden we telefonisch afgesproken?”
Google+ voor in je organisatie
Project Ansible is Siemens’ ambitieuze antwoord op de fragmentatie van interne communicatie. Zie het als een soort Google+ voor in je organisatie: een platform met interne social, mail, chat en videobellen, allemaal geïntegreerd in een strak vormgegeven omgeving. Daardoor hoef je niet steeds naar verschillende tools voor je laatste berichten, die staan allemaal in één box onder elkaar, ongeacht waar je ze hebt ontvangen. En alles is doorzoekbaar en deelbaar; zelfs voicemails en videogesprekken worden automatisch getranscribeerd.
Het platform is bovendien te koppelen aan andere systemen die misschien al in je organisatie actief zijn, zoals die van Microsoft, Google of SAP, maar ook aan LinkedIn en Twitter. Wat Siemens met Project Ansible beoogt is het ontsluiten van al je interne samenwerk- en communicatiemiddelen op één gelikt platform voor desktop, tablet en mobiel.
Belofte
Siemens’ visie is een waar we bij Evolve erg enthousiast van worden. Het maakt dat kennis binnen een organisatie beter wordt ontsloten, dat je sneller kunt werken en met meer plezier. Nu is het hopen dat Siemens deze mooie belofte kan inlossen. Vertellen dat je platform gekoppeld kan worden aan andere systemen is iets heel anders dan het daadwerkelijk doen (dat kan je IT-afdeling beamen). Iets wat er in een video fantastisch uitziet, werkt in werkelijkheid bovendien niet per se net zo goed. De toekomst zal het uitwijzen.